Eftersom att jag bor granne med en kvinna som förespråkar en kost utan onödigt socker, gluten och för stora mängder kolhydrater vet jag sedan tidigare att en välordnad kost faktiskt kan göra stor skillnad för oss som lever med adhd.
Jag skulle inte vilja gå så långt som Dagbladet.se gör i artikeln nedan och säga att näringsterapi är ett fullgott alternativ men köper absolut att ändrade kostvanor kan vara ett bra komplement till medicin.
Nedan är kopierat från dagbladet.se, läs gärna originalartikeln här.
Näringsterapi är ett bra alternativ till medicinering mot ADHD. Så kan budskapet från folkhälsovetare Ann-Marie Lidmark sammanfattas. Lidmark föreläste i ämnet vid en träff i Sundsvall på söndagen.
Personer med ADHD lider brist på vissa mineraler, vitaminer och essentiella fettsyror. Näringsterapi är därmed ett bra alternativ till medicinering.
Det hävdar Ann-Marie Lidmark, folkhälsovetare och zoofysiolog från Stockholm. Hon forskar och skriver en bok i ämnet.
På söndagen höll hon ett föredrag i Kulturmagasinets programsal i Sundsvall. arrangerat av Tandvårdsskadeförbundet.
Forskningsresultat
Ett 40-tal åhörare hade samlats för att lyssna till Lidmarks forskningsresultat.Närmare fyra procent av svenska barn har ADHD. Detta funktionshinder handlar om koncentrationsproblem, impulsivitet, aggressivitet och/eller överaktivitet som gör det svårt att sitta still.
Beslut om medicinering mot ADHD upplevs ofta negativt. Många föräldrar är oroliga för biverkningar av medicinerna och risk för framtida beroenden.
Ann-Marie Lidmarks rön är därför välkomna framsteg i forskningen.
– Många exempel finns där enbart förbättrad kost skapar lugn, koncentration och mindre aggressivitet. Tillskott av järn, zink, magnesium och vitamin B6 minskar ofta ADHD-symtomen, säger Ann-Marie Lidmark.
Kosttillskott
Hon berättade om en forskningsrapport som visar samma förbättringspotential med kosttillskott som med läkemedlet Ritalin. Enda skillnaden var att medicinerande barn fick biverkningar medan dessa uteblev hos gruppen som fick kosttillskott.– Med variation av kosten där man plockar bort vissa beståndsdelar och lägger till annat så kan man komma fram till vad som framkallar reaktioner hos barn, säger Ann-Marie Lidmark.